Wierdense Veld

Landschap Overijssel beheert dit uniek hoogveengebied van ruim 440 hectare. In de zomermaanden graast hier een schaapskudde om de heide in tact te laten. De grazende schapen gaan vergrassing tegen en houden berkenopslag zo kort mogelijk.

Tussen de lagere stuwwallen van Wierden en Hoge Hexel ligt Het Wierdense veld. Vanaf de uitkijktoren achter de schaapskooi valt goed op hoe weids het landschap is. Met een enkele boom doet het, vooral op een hete dag in de zomer, denken aan een klein stukje Afrika. Toch zie je nog maar een klein deel van dit uitgestrekte gebied. Door de rust, uitgestrektheid en bijzondere planten en dieren is het een to-go-to voor natuurliefhebbers. Je kan je ogen hier uitkijken! Trouwens: in de zomer zou je zomaar eens een kudde schapen voorbij kunnen zien komen. De schapenherders sturen hun levende grasmaaiers op pad om vergrassing van de heide tegen te gaan.

De laatste decennia is het Wierdense veld wel droger geworden. Verschillende instanties zijn de uitdaging aangegaan en proberen door waterpeilverhoging weer levend hoogveen te krijgen. Dat lijkt te werken, want soorten als zonnedauw, kleine veenbes, lavendelhei en veenmos komen weer terug. Door de rust, het water, ruimte, beschutting, planten en voedsel komen er veel unieke vogelsoorten op af. Als vogelliefhebber ziet je hier dus goed. Stoeltje mee, verrekijker om de nek en genieten maar!

Aan de Hortmeerweg vindt je een Vogelobservatie- en informatiepunt.

Bent je op zoek naar een activiteit voor een bedrijfsuitje of familiedag? Landschap Overijssel verzorgt graag een excursie op aanvraag. Belangrijk is dat je tenminste vier weken van te voren contact met Landschap Overijssel opneemt. Zij kunnen dan een passende gids voor u regelen.

Tarieven: Excursies tot 20 personen (1 gids) € 100,- Excursies van 20-40 personen (2 gidsen) € 175,- U kunt mailen naar info@landschapoverijssel.nl.

Klik hier voor een fietsroute Wierdense Veld!

contactinformatie

 

Schaddenbeltsweg
Wierden

Tip je vrienden

facebook twitter