Neem eens afrit 28 op de A1 en kom langs in Enter. Een schattig dorpje aan de rivier de Regge. Enter staat bekend om de meer dan honderd klompenmakers. Slim als ze waren, lieten ze hun producten via platbodemschuiten, oftewel "zompen", door het hele land vervoeren. De Regge was dus vroeger gewoon de snelweg voor hun handel, maar nu vermaken toeristen & locals zich maar al te goed op deze rivier. Kanoën, suppen, het kan allemaal!

Populair in Enter

 1. Vakantiepark Kleilutte

  Vakantiepark Kleilutte is een kindvriendelijk, kleinschalig en uniek vakantiepark in Twente met …

 2. Landgoed Het Rheins

  Op het landgoed kan je komen genieten van een lunch of diner, trouwen in de buitenlucht (of in …

 3. De Enterse Waarf

  “De Waarf” is een combinatie van een scheepswerf voor Enterse zompen en een expositie …

Koe

Bezoek Enter eens in de zomer: klompenmakers laten dan zien dat ze hun oude prachtige ambacht nog steeds beheersen. Ook kan je vanaf de 'Enterse Waarf' samen met een schipper een vaartochtje maken met een echte zomp. Aanraders in Enter zijn dan ook echt het Klompen- en Zompenmuseum & Oudheidkamer 'Buisjan'. Hier leer je alles over de interessante geschiedenis van Enter. We verwelkomen je graag!

Meer inspirerende verhalen

 1. Eet-tips

  Streekproducten! Deel 1

 2. Doe-tips

  Fijne, kosteloze buitenavonturen | samen of als gezin

 3. Doe-tips

  De zomer begint – zet deze buitentips in je agenda!

 4. Typisch Wierden & Enter

  Maak kennis met het Reggerijk

 5. Typisch Twents

  De Twentse wijngaarden; "Ie’j könt de leefde preuven in ’t glas!"

Liesje22

Liesje 22, de enige echte cowfluencer van Nederland, ging op pad door Twente. Uiteraard bezocht ze ook 's werelds grootste klomp! Die staat te shinen in Twente, recht voor Museum Buisjan. Sta jij er al mee op de foto? Vergeet niet #klompfie toe te voegen aan je foto en zie hem voorbij komen op deze pagina!

Klompen- en zompenmuseum

Een van de weinig overgebleven ambachten in Nederland is het maken van klompen. En weet je wat het mooiste is? In Enter hebben we gewoon een museum. In het Klompen museum kan je precies zien hoe klompen met de hand en met oude machines gemaakt worden! Echt een bezoekje waard.