Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal tussen Holten en Hellendoorn is één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa. Een gebied met vergezichten over grote heidevelden afgewisseld met uitgestrekte bossen. Lang geleden vormde schuivend ijs, smeltend water en stuivend zand het landschap.

Rol de Paarse Loper maar uit!

Als je de Sallandse Heuvelrug op de kaart bekijkt, dan zie je meteen dat het een Nationaal Park is. En geloof me, een titel Nationaal Park krijg je niet zomaar. Het gaat hier om natuur met de hoofdletter N.

Het heuvelachtige gebied is 200 duizend jaar geleden gevormd door gletsjers uit Scandinavië. De heuvels bereiken een hoogte tot wel 76 meter en het landschap is daarmee bijna on-Nederlands. Uniek aan de Sallandse Heuvelrug is dat het een van de grootste aaneengesloten heidegebieden is van Europa. Eind augustus wordt de Paarse Loper voor je ogen uitgerold en verandert dit park in Overijssel in een paarse zee. Tussen deze struikheide doolt de in Nederland zeldzame korhoen, die de Sallandse Heuvelrug als belangrijkste leefgebied heeft. Hun zang is als schaatsers op dun ijs. Ga vroeg in de ochtend, dan heb je de meeste kans om ze te spotten en horen.

Op de trappers

Fietser

Het is een heerlijk gebied om nieuwe energie op te doen en spanning te ontladen. Na een dagje Sallandse Heuvelrug is je stress ver te zoeken. Het is een sportief walhalla en vormt de perfecte plek voor zowel ervaren als onervaren fietsers. Er zijn fietsroutes genoeg! Van een dagje wielrennen tot een uitdagend parcours over zandheuvels: het kan allemaal. Uitdagende parcours over zandheuvels, een dagje wielrennen of een meerdaagse route - het kan allemaal. En zit je vol in de adrenaline en zijn de benen verzuurd? Rust dan even uit en kijk in stilte naar de prachtige heidevelden en reeën.