Paarse Loper Wierdense Veld

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  71,0 km
 • Duur

  4:44
 • Verbrande calorieen

  3550 kcal
 • Knooppunten

  29
 • Locaties

  5

Van half augustus t/m begin september is de Sallandse Heuvelrug op z'n mooist. De bloeiende heide kleurt de hele heuvelrug prachtig paars.


Startpunt

Start bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281 in Nijverdal. Vanaf hier, met de rug naar het Buitencentrum, rechtsaf en meteen rechtsaf de berg af richting knp 53. Of je start de route bij knp 56, bij Herberg en informatieschuur De Pas, Molenweg 2 Haarle. Of bij knp 13, bij het Bakkerij- en IJsmuseum, Dorpsstraat 49 in Hellendoorn. Voor de route van 52 km, fiets je van knp 56 naar knp 57 in plaats van naar knp 16. Voor de route van 40 km de knooppunten 12-55-53 volgen.

 1. BC Sallandse Heuvelrug

  BC Sallandse Heuvelrug

  BC Sallandse Heuvelrug

  In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug vind je alle informatie over de natuur, geologie en (cultuur)historie van dit unieke gebied. Informatiecentrum, winkel, sterrenwacht en een gezellige horeca locatie met een heerlijk terras. Tevens startpunt van vele wandel- en fietsroutes.

 2. Hoogveen Wierdense Veld

  Hoogveen Wierdense Veld

  Wierdense Veld en Markegrens

  Het hoogveenlandschap strekte zich nog maar anderhalve eeuw geleden uit van het Notterveen tot aan de Engbertsdijksvenen. Het moet een enorme, boomloze vlakte zijn geweest. Op die vlakte werden door de dorpen rechte grenzen getrokken. De rechte weg hier is de grens tussen Notter en Wierden.

 3. Boetelerveld

  Boetelerveld

  Boetelerveld

  Het Boetelerveld is een geweldig gebied dat bekend staat om haar rust. Door het leem dat hier in de grond zit, vinden er sterke wisselingen in de grondwaterstanden plaats. Dit trekt bijzondere planten en dieren aan. Een groot deel van het Boetelerveld bestaat uit natte heide.

 4. Sprengenberg/Toren van Palthe

  Sprengenberg/Toren van Palthe

  Palthetoren, Sprengenberg

  Ineens krijg je hem in het vizier: de Palthetoren. Deze villa is in 1903 gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar Van Wulfften Palthe. Het torentje dat boven de bomen uitsteekt, was een sterrenobservatorium. Destijds was er overigens nog maar weinig bos in de wijde omgeving;

  het was merendeels heide. Vandaar ook dat de windvaan een korhaan is. Het gebouw is nog steeds in gebruik, het is eigendom van de Stichting Huis Bergh.

 5. Infocentrum en Herberg De Pas

  Infocentrum en Herberg De Pas

  Infocentrum en Herberg de Pas

  Natuurmonumenten en Herberg de Pas hebben een sfeervolle ontmoetingsplaats gecreƫerd. Laat je enthousiasmeren door onze vrijwilligers in de natuurschuur, kom ravotten in de Speelnatuur van OERRR, geniet van heerlijk eten bij Herberg De Pas, kom overnachten in de Lodge of vergaderen in de Potstal.

  Herberg De Pas

  In de herberg serveren we puur en eerlijk eten zonder fratsen, smaakvol en ambachtelijk bereid met mooie producten uit de streek. Groentes uit de eigen moestuin en kruiden uit de kruidentuin. Op koffiedik kweken we oesterzwammen. En net als vroeger wekken we groentes en maken compote van vers fruit.

Tip je vrienden

facebook twitter