Doe-tips
Geocachen in Wierden & Enter
Corine
Nog nooit hebben we zoveel gewandeld als afgelopen jaar! Door Covid-19 en alle maatregelen, blijkt wandelen in de natuur ineens massaal onze lievelingshobby. Maar wist je wel dat je dat wandelen nog leuker kan maken? Want had je enig idee dat er op de wereld miljoenen 'geocaches' verstopt zijn? Kleine schatten verstopt op plekken waar je misschien wel elke dag langsloopt? Zo niet, mag ik je dan voorstellen: geocachen is wandelen 2.0!
Geocachen, zo rond 2000 ontstaan, is een samenvoeging van twee woorden. Geo staat voor aarde en cache staat voor schuilplaats. Geocachen is dus eigenlijk het actief op zoek gaan naar verstopte schatten/schuilplaatsen aan de hand van GPS coördinaten. Een geocache kan verschillende formaten hebben, van hele kleine fotorolletjes, tot kleine plastic bakjes tot grote houten kisten verstopt onder bladeren: het zoeken én vinden van een geocache is echt leuk om te doen.
Je zoekt digitaal (met een smartphone of gps-ontvanger) de locatie van de schat op via een coördinaat en op de plek van bestemming kijk je goed om je heen. Soms ligt de schat ergens bovenop, zit het verstopt in een buis of ligt hij onder boomschors.
Fanatieke geocachers zijn buitengewoon creatief en komen soms tot geniale verstopplekken.
Tijdens lange wandelingen, ergens midden in het centrum, de mooiste plekjes verstopt achter rijen met bomen: geocaches liggen soms al jarenlang om je heen verstopt, zonder dat je het door hebt gehad. De caches worden vaak door fanatieke geocachers geplaatst en bijgehouden. Als je een cache vindt schrijf je je naam op in het logboekje/op het logrolletje en verstopt de cache weer precies zoals je hem gevonden hebt. Vergeet dus niet om een pen mee te nemen, want anders kan je niet aantonen dat je de cache daadwerkelijk hebt gevonden. Pas ondertussen wel op voor een 'mugler': een niet-geocacher die blijft rondhangen bij een cache die jij net wil openmaken. Niet-geocachers kennen het spel niet en kunnen daarom misschien het spel kapot maken / laten verdwijnen en dat is natuurlijk zonde.
Ook in Wierden & Enter liggen er verschillende geocaches: van single caches (slechts 1 coördinaat) tot multicaches (van punt tot punt coördineren totdat je op het eindpunt 'de schat' pas zal vinden). Je kan bijvoorbeeld op het Lageveld jezelf de hele middag vermaken met puzzelen terwijl je een prachtige wandeling maakt, maar ook in Enter zijn een aantal fanatieke geocachers bezig geweest om mooie schatten te verstoppen.
Wat heb je nodig om te kunnen geocachen?
Om een goede geocache tocht te lopen heb je eigenlijk maar een paar dingen nodig. Ten eerste zin om lekker buiten te zijn en te wandelen/of fietsen, een goed paar schoenen en niet onbelangrijk: een apparaat om je de weg te leiden. Er zijn twee opties: of je koopt een GPS apparaat of je download de app van Geocaching op je smartphone. De voordelen van je smartphone is dat bijna iedereen er wel zo'n 1 heeft en je snel kan beginnen. De nadelen zijn wel dat een telefoon iets minder nauwkeurig is, niet altijd even goed bestand is tegen regen en kaarten online downloaden in het buitenland veel geld & data kosten. Het kaartmateriaal van de app is lang niet zo nauwkeurig als de topografische kaarten van een GPS ontvanger. Met een GPS ontvanger is dus het vinden van het juiste eindpunt (in geocache taal ook wel waypoint genoemd) eenvoudiger. Er hangt echter aan zo'n ontvanger ook wel een prijskaartje. Prijzen voor een goed model starten vanaf een euro of 150. Onze tip? Download de app op je smartphone en kijk eerst eens of je het leuk vind om te doen. Kan je daarna altijd nog voor een professionele GPS-ontvanger gaan!
Met schatzoeken in Wierden & Enter kom je op plekken waar je nog nooit eerder bent geweest! Beloofd!
Meld je aan & start met geocachen!
Er zijn verschillende routes, single caches en puzzeltochten uitgezet in Wierden & Enter. Ontdek de schatten en geef je wandeling net dat beetje extra! Hoeveel schatten heb jij al weten te vinden?