Doe-tips

Buiten de gebaande paden op de Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

Leestijd 4 minuten 12090 x bekeken

Met maar liefst 26 bergen, uitgestrekte heidevelden en prachtige vergezichten ligt op een steenworp afstand van Hanzestad Deventer, Nationaal Park Sallandse Heuvelrug; een dynamisch natuurgebied met bergen vol beleving voor actieve buitenmensen. Voor de meeste bezoekers begint een bezoek aan de Sallandse Heuvelrug met een gastvrij onthaal bij één van de bezoekerscentra. Hier vind je informatie over het gebied, starten de wandel- en fietsroutes en je kunt er terecht voor een lekkere versnapering.

Begin bij het Buitencentrum in Nijverdal

Centraal gelegen op de Sallandse Heuvelrug ligt het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Naast kennis opdoen over het gebied kun je hier de indrukwekkende koepel en het Planetarium van de Sterrenwacht Hellendoorn bezoeken. Voor kinderen is er een speelbos. Hier kunnen ze lekker schommelen, klauteren en klimmen in de natuur. Tevens is er een sfeervolle horecagelegenheid waar je heerlijk kunt vertoeven.

Bezoek het Holterbergplein

De Holterberg is de bekendste berg van de Sallandse Heuvelrug. Bovenop de berg ligt het gezellige Holterbergplein met verschillende horecagelegenheden, midgetgolf en Natuurmuseum Holterberg. Het museum toont levensechte natuur-diorama’s en je kunt hier terecht voor informatie over de omgeving. Een bezoekje aan het speel- en leerbos van Daantje Das is ook een aanrader.

Beleef ‘Erve de Pas’

Op dit erf hebben Natuurmonumenten en Herberg de Pas een geweldige ontmoetingsplek gecreëerd. Je kunt hier genieten van heerlijke streekgerechten, de informatieschuur van natuurmonumenten bezoeken en spelen in speelnatuur van OERR. Wil je de Sprengenberg met de Palthetoren ontdekken, dan is dit het ideale vertrekpunt.

Buiten de gebaande paden

De drukte vermeiden en de mooiste on-ontdekte plekken ontdekken? Ga dan naar Luttenberg, Overtoom-Middelveen of De Borkeld. Wij vertellen je waarom:

1. Luttenberg - Raalte
Grenzend aan het dorpje Luttenberg ligt het natuurgebied de Luttenberg, een geïsoleerd deel van de Sallandse Heuvelrug. Kom eens wandelen in de beslotenheid van dit natuurgebied en geniet van verrassende vergezichten. Onderweg loop je door naald- en loofbos, langs enkele heideveldjes, hakhoutbosjes en akkertjes. Verrassend door de hoogteverschillen, afwisseling en beslotenheid.

2. Overtoom-Middelveen - Rijssen
Waar eerst weilanden waren ligt nu Overtoom/Middelveen. Een nieuw natuurgebied waar het aanwezige kwelwater een voedingsrijke bodem biedt voor zeldzame flora. Dit trekt insecten aan en op hun beurt bijzondere vogels. Er zijn hier inmiddels al 140 soorten weide-en watervogels gespot. Vanaf het Overveen bij Rijssen kan je via een speciaal pad een bezoek brengen aan de Vogelkijkhut.

3. De Borkeld - Markelo
Natuurgebied de Borkeld is ca. 600 hectare groot en bestaat uit jong bos, grote heidevelden, leemkuilen, akkers, graslanden en zelfs een stukje hoogveen. Hier ligt ook het grootste jeneverbes-struweel van Nederland. Het terrein is glooiend; de hoogste top van de Friezenberg ligt op 40 meter. De Friezenbergwandeling van 3.5 kilometer is gemarkeerd en loopt langs zowel het hoogste punt op de Friezenberg als het laagste punt in het Elsenerveen.

Tip! Wandelroute Eelerberg in Hellendoorn loodst je over landgoed de Eelerberg, met zijn majestueuze beuken en oude eiken. Het is een route van 5 kilometer lang. Startpunt: Dagcamping Eelerberg.

Ervaar het Twents Reggedal

Ten oosten van de Sallandse Heuvelrug meandert de rivier De Regge door het Twentse coulisselandschap. Van bron tot monding heeft de rivier het landschap gevormd en biedt zij een bijzonder uitgestrekt natuurgebied met volop recreatiemogelijkheden. Wandelend of op de fiets kom je door prachtige bossen en langs weilanden waar ook vogelaars zeker aan hun trekken komen. Of zoek je een stekkie om te vissen? Wat je ook komt doen, op of bij het kabbelende water van de Regge kom je gegarandeerd tot rust.

Tips

Tip 1: Stap aan boord
De Regge is door de eeuwen heen veel bevaren door Enterse zompen, platbodems die aan weinig water genoeg hebben. Iedere zomer kun je teruggaan naar die tijd. De Zomp vertrekt vanaf Pelmolen Ter Horst in Rijssen en vanaf botenhuis De Schuttevaer in Hellendoorn. Vaar je liever zelf? Huur dan een fluisterbootje of een kano.

Tip 2: Ontdek Landgoed Schuilenburg
Havezate Schuilenburg, aan de Regge, heeft als voormalige ‘Grenswacht van het Oosten’ een rijke geschiedenis. Van het landgoed zijn niet alleen de verhalen, maar ook de contouren van de gracht en de wagenschuur bewaard gebleven. Vanaf Landgoed Schuilenburg kun je met een fluisterboot de Regge ontdekken of prachtige wandelingen maken.

Tip 3: Bezoek Pelmolen Ter Horst
Aan de Regge bij Rijssen staat een achtkantige stellingmolen op schuur: Pelmolen Ter Horst. Wanneer je de molen bij gunstige wind bezoekt, kun je de ¬olieslagerij volop in werking zien. De geur van warm lijnzaad komt je bij ¬binnenkomst tegemoet. Bij de Pelmolen vind je ook Informatiepunt Twents Reggedal. Vanaf daar kan er een leuke culturele wandeling gelopen worden.

Natuurlijk zijn we benieuwd naar jouw belevenissen op de Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. Als je de hashtag #bergenvolbeleving gebruikt op de bekende socials, dan kunnen we je volgen.

Meer verhalen uit Wierden-Enter

  1. Typisch Twents

    De Twentse wijngaarden; "Ie’j könt de leefde preuven in ’t glas!"

  2. Doe-tips

    Zomervakantie! Tijd voor elkaar met de leukste familie-uitjes in Twente

    Geschreven door Yvette
  3. Ontsnap naar de rust en sfeer van Landgoed het Rheins in Enter!

  4. Recreatiekrant 2024

Tip je vrienden

facebook twitter