Typisch Wierden & Enter

Dwars door Twente – Roadtrip over de Regge in Wierden en Enter.

Geschreven door

Corine

Leestijd 0 minuten 10648 x bekeken

In Dwars door Twente gaan we in een reeks afleveringen op roadtrip dwars door het Twentse land. Vinger op de kaart en rijden maar! In deze aflevering ontdekken Fieke en Yuna wat de vruchtbare grond van het Reggedal betekent voor de omgeving van Wierden en Enter. Ze gaan een hele dag op pad; op het water en over het land. Op zoek naar avontuur ontdekken ze de leukste activiteiten in het Twentse land, en komen ze in aanraking met de verschillende gezichten van de Tukkers. Ook speuren ze naar de allerlekkerste streekproducten. Benieuwd? Lees meer over hun dag, óf bekijk de hele video van de roadtrip.

Bekijk video

Een dag in Wierden & Enter

11:00

Ervaar de Regge vanaf het water

Suppen
Suppen

Fieke en Yuna beginnen hun dagtrip door Twente relaxed op een supboard. Ze suppen over rivier de Regge, die ten oosten van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal meandert door het coulisselandschap. Van bron tot monding heeft de rivier het landschap gevormd; het uitgestrekte natuurgebied biedt volop recreatiemogelijkheden zoals wandelen, fietsen, maar ook suppen en varen.

13:00

Wijnkennis opdoen bij een Twentse wijngaard

De Wijnmakers
De Wijnmakers

Na een aantal uur op het water te hebben vertoefd, besluiten Fieke en Yuna aan te leggen bij een Twentse wijngaard: Wijngaard bi’j de Regge. Deze wijngaard ligt aan het water vanwege de vruchtbare grond die de Regge met zich meebrengt. Hier krijgen ze niet alleen een rondleiding van mede-eigenaar Jeroen over de bijzondere grond waar de druiven groeien, ook mogen ze de wijnen proeven bij een echte wijnproeverij. Fieke en Yuna vertrekken niet met lege handen; ze nemen hun favoriete Twentse wijn mee voor de borrel later op de dag.

14:00

Op zoek naar streekproducten

Streekproducten
Streekproducten

Wat is een borrel zonder hapjes? Op advies van de wijnmaker rijden ze naar de lokale streekwinkel; Reggewinkel Mölke. Hier verkoopt Gerben de lekkerste Twentse producten, zoals boerenworst of krentewegge. Maar een échte borrelplank is niet compleet zonder een goed stuk kaas.

14:30

Ambachtelijke boerenkaas voor de borrelplank

Zuna kaas
Zuna kaas

Daarom brengen de twee meiden ook een bezoek aan een lokale Zunakaasboederij. De Zunase boerenkaas wordt door echtpaar Dirk en Dide gemaakt van verse, onbewerkte melk. Hierdoor heeft de kaas een karakteristieke romige smaak en is die iets lichter van kleur.

15:00

Tour met een elektrische buggy offroad

Buggy
Buggy

De omgeving van Wierden-Enter is niet alleen vanaf het water te bewonderen. Ook met een elektrische buggy kun je buiten de gebaande paden, offroad, op zoek naar de mooiste uitzichten. Yuna en Fieke besluiten een buggy te huren om nóg meer van de omgeving te zien. Ze touren door de omgeving, op weg naar Enter.

16:00

Leer meer over het ambachtsdorp Enter

Op de zomp
Op de zomp

Een plek in de omgeving die zeker een bezoek waard is, is ambachtsdorp Enter. Het is bekend vanwege de kwaliteit van hun hout waarmee zompen én klompen werden gemaakt. Het dorp telde ooit 300 klompenmakers. Vandaag de dag worden er ook nog steeds zompen gebouwd.

Een zomp is een oud scheepstype met een platte bodem, dat vroeger werd gebruikt om te varen in ondiepe wateren. Deze boten waren nodig om de Regge te kunnen bevaren in een tijd waarin de (zand)wegen vaak slecht waren.

Yuna en Fieke krijgen van Wim een rondleiding op scheepswerf de Enterse Waarf. Niet alleen zien ze hoe de boten gemaakt worden, ook mogen ze een stukje meevaren op een echte zomp.

18:00

Genieten van de lokale borrel en borrelplank

Beachlodge
Beachlodge

De dagtour door Twente is bijna voorbij. Yuna en Fieke hebben mooie dingen gezien en leuke dingen gedaan. Voldaan van de dag komen ze aan bij hun strandlodge; klaar om een nachtje te overnachten met prachtig uitzicht op het water, zodat ze morgen weer volop kunnen genieten van de omgeving. Om de dag goed af te sluiten proosten ze met hun lokale wijn van de wijngaard, onder het genot van een Twentse borrelplank met lokale boerenworst en kaas. Twente smaak naar meer voor Yuna en Fieke! Ze kunnen dan ook niet wachten om meer Twente te ontdekken.

Meer verhalen uit Wierden-Enter

  1. Typisch Twents

    De Twentse wijngaarden; "Ie’j könt de leefde preuven in ’t glas!"

  2. Doe-tips

    Zomervakantie! Tijd voor elkaar met de leukste familie-uitjes in Twente

    Geschreven door Yvette
  3. Ontsnap naar de rust en sfeer van Landgoed het Rheins in Enter!

  4. Recreatiekrant 2024

Tip je vrienden

facebook twitter