Doe-tips

Wierden verbindt… En zo ging dat vroeger!

Leestijd 2 minuten 894 x bekeken

In de jaren 1951 tot en met 1958 was er in Wierden voor de liefhebbers nog iets te doen, ’s avonds na de jaarlijkse Sint Maartensmarkt! De Jennechiesmarkt kwam tot leven en werd een plek om een partner te ontmoeten op een bijzondere manier. Het zag er ongeveer zó uit…

Sunte Mart’n
“Hé hé, kom maar!”. …Albert pakt een koe bij het touw en leidt hem de markt op. Vandaag is het Sunte Mart’n, de traditionele jaarmarkt van Wierden. Boeren uit de hele omgeving komen naar Wierden om hun koeien te verkopen. Albert en zijn vrienden helpen de boeren om de koeien uit te laden. Na een hele dag onder de pannen te zijn geweest, is het ’s avonds tijd voor het aansluitende feest. Een bijzondere, want bij aankomst koopt iedereen een lootje met een nummer, en van één nummer worden altijd twee kaartjes vergeven. Nummer 34 is vanavond Alberts geluksnummer.

Zijn zoektocht naar een meisje met hetzelfde nummer duurt niet lang. Na drie keer vragen is het al raak! Albert kan zijn geluk niet op als Marie, waar hij al een tijdje een oogje op heeft, hetzelfde nummer blijkt te hebben. Als allereerste koppel van de avond, worden zij benoemd tot het ‘Jennechies paar’ en de volgende dag worden ze vol trots rondgereden door het dorp. Met een koe erbij als prijs, en een boerenbruiloft in aantocht is het feest er eentje voor in de geschiedenisboeken.

De oude veemarckt
Vandaag de dag brengen we het verhaal van de Jennechies weer tot leven! Op de oude veemarckt (echt waar!), midden in het centrum van Wierden, staat het beeld dat gemaakt is door kunstschilder Jan Gierveld. Het staat naast de geschiedenis centraal voor verbinden, gastvrijheid en samenwerking. Een passende vertaling van het verhaal, denk je niet? Het karakter van de bruisende geschiedenis kan je nu ook in huis halen, en dat maakt het extra leuk om het verhaal in leven te houden.

Gemaakt door lokale makers wordt – in thema – aangeboden: Chocolade en Likeur Cranberry Sallandse Heuvelrug, een beeldje en theelepeltje, én Chocolade van Twente Decadente (in melk, puur en wit).

Kom ook!
Van vrijdag 4 tot en met maandag 7 november keert de jaarmarkt Sunte Mart’n terug. Neem dan, met de kennis van nu, vooral een kijkje bij dit kunstwerk en haal een van de ‘Jennechies’ producten in huis.

In het Sunte Mart'n weekend zijn de artikelen alleen te koop bij Stichting Sunte Mart’n. Vanaf 8 november vind je ze bij Home sweet home, Reterink (de Kantoorboekhandel), De Wereldwinkel en De oale Marckt. Tot dan!

Meer verhalen uit Wierden-Enter

 1. Doe-tips

  Herfst- en Winteravonturen in Wierden Enter

 2. Doe-tips

  Wat te doen in de herfst? 4 uitjes met kinderen in Twente.

 3. Doe-tips

  De leukste wandelroutes voor dit najaar

 4. Eet-tips

  Streekproducten! Deel 2

Tip je vrienden

facebook twitter