Doe-tips

Ontdek Routenetwerk Twente!

Geschreven door

Corine

Leestijd 4 minuten 2627 x bekeken

Misschien bekend, misschien onbekend, maar deze tijd is het meer dan de moeite waard om alles ervan te weten. Mag ik je voorstellen aan Routenetwerk Twente? De tool waardoor je niet meer hoef te verdwalen door het Twentse landschap! In dit artikel vertel ik je er meer over!

Honderden kilometers (rond)wandelingen door Twente worden door genummerde routepalen aan elkaar gekoppeld. De gekleurde pijltjes zorgen ervoor dat je eenvoudig de route kan volgen. Goed nieuws: in plaats van op te letten op je de derde straat naar de brug wel linksaf bent gegaan, kan je gewoon je ogen goed de kost geven en de natuur rondom Wierden & Enter goed in je opnemen!

Één ding is zeker: als je het eenmaal doorhebt wil je bijna niet meer wandelen zonder. Je kan een thema wandeling volgen, maar je kan ook heel eenvoudig je eigen route maken via Routenetwerk Twente.

Ingrediënten

Men neme een kaart van Twente, waar een vakkundig systeem overheen is gelegd door de ontwerper, maar die voor de gebruiker eenvoudig te gebruiken is. Op de startpunten in Wierden & Enter staan informatiepanelen. Op de plek van een informatiepaneel kan je (in de buurt) parkeren en starten met je wandelroute. Op de informatiepanelen krijg je o.a. uitleg over het systeem, zie je vaak wat leuke weetjes, staat er een beschrijving op van de themaroute en/of lees je over de geschiedenis van de desbetreffende locatie.

Informatiepanelen in gemeente Wierden

  • Wierdense Veld
  • Hoge Hexel
  • Huurneveld
  • Het Lageveld
  • Stouwevijver
  • Wierden
  • Wierden Zuid-broek
  • Huurne
  • Notter - Zuna
  • Grimberg
  • Elsgraven
  • Wisselmaat
  • Ypelo
  • Mokkelengoor
  • Enter
  • Enterbroek
  • Zuiderveld

Overzicht informatiepanelen Wierden
Overzicht informatiepanelen Wierden

Zodra je voor zo'n informatiepaneel staat, zie je een netwerk met allemaal nummertjes en kleurtjes. De nummers staan voor wandelkeuzepunten. Dit zijn punten waarbij de routes elkaar raken of na samenloop weer uit elkaar gaan. Zo'n wandelkeuzepunt is te herkennen aan aan een bermpaal, waarop de routes met gekleurde pijlen staan aangegeven. Op de kop van de paal staat het nummer van het keuzepunt. Het is dus mogelijk om op zulke keuzepunten over te stappen van de ene op de andere wandelroute. Hierdoor stel je je eigen wandeling samen!

De punten zijn op hun beurt weer verbonden met kleurtjes, waardoor je in 1 oogopslag kan zien welke kleur je moet gaan volgen. Uiteindelijk wijzen de gekleurde pijltjes je dus de juiste weg. Soms zijn de bordjes met pijltjes bevestigd aan een bermpaal, maar ook heel vaak aan een lantaarnpaal of verkeersbord.

Wandelkeuzepunt
Wandelkeuzepunt

Tips - hoe weet ik precies waar ik loop?

Stel, je bent heerlijk aan de wandel. Je gaat van de groene route over op de blauwe route en bij het volgende wandelkeuze punt kies je ervoor om ineens de oranje route te gaan volgen: hoe weet ik dan nog waar ik me bevind? Dan heb ik een hele handige tip voor je die ik ooit hoorde van een fervent wandelaar! Maak op het startpunt (inclusief informatiepaneel) een foto van het routenetwerk. Door de nummers van de wandelkeuzepunten kan je eenvoudig vinden waar je je bevindt en kan je precies uitdokteren hoe je weer terugkomt op je startpunt. Zo kan je dus heel gemakkelijk afwijken van de voorgeschreven routes en maak je de wandeling een stuk korter of langer: maar net wat je wilt. Of waar je voeten om vragen.

Voorbeeld routenetwerk kleurtjes
Voorbeeld routenetwerk kleurtjes

Klinkt dit te moeilijk? Dan is er nog geen nood aan de man. Op de website van Routeplanner Twente kan je vanuit je luie stoel de route alvast samenstellen en afdrukken of opslaan op je telefoon als pdf. Je kan een startpunt kiezen en de routeplanner zelf een route laten genereren, of je kiest zelf al je keuzepunten en POI's (Points of Interest, dat zijn interessante locaties om te bezoeken) uit. Er ligt meer dan 6000 kilometer wandelpaden voor je klaar. Door het wandelnetwerk te volgen kom je vaak op onbekende paadjes, ontdek je de verrassende plekken in de omgeving en kan je genieten van rust & natuur. Ideaal dus om lekker even op te laden!

Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter. Alweer een kilometer van mijn schoenen afgesleten!

Beter humeur

Een echte aanrader dus! Wandelen met zo'n eenvoudig systeem is onwijs leuk én je leert onze natuurrijke omgeving dus nog beter kennen. Tienduizend stappen per dag, duizenden gebruikers van de app 'Ommetje' van de Hersenstichting, dé favoriete activiteit tijdens de lockdown: wandelen is razend populair. Ook mooi meegenomen: wandelen heeft een goede invloed op de conditie van je hart en bloedvaten, is goed voor spieren & botten en het is een boost voor je humeur! Na een wandeling ben je namelijk vrolijker en functioneert je geheugen ook weer een stuk beter. Gewoon doen dus! Fijne wandeling gewenst!

P.s. de handige routemaker kan je ook gebruiken voor fiets-, mountainbike- of paardrij routes!

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Vanaf oktober 2020 ben ik jullie wandelende VVV-kantoor.

Meer verhalen uit Wierden-Enter

  1. Weekendjes weg in Wierden Enter!

  2. Ontdek februari: seizoensgebonden activiteiten om van te genieten!

  3. Route-tips

    Verwelkom het nieuwe jaar met gezonde voornemens: ontdek onze top wandel- en fietsroutes!

  4. Doe-tips

    Zomervakantie! Tijd voor elkaar met de leukste familie-uitjes in Twente.

    Geschreven door Yvette

Tip je vrienden

facebook twitter