Het Wierdense veld is een gebied van levend hoogveen. Er groeit lavendelhei en het zou zo maar kunnen dat je een kraanvogel of gladde slang tegenkomt. En in de zomer zou je zomaar levende grasmaaiers kunnen zien. Het is een oase voor planten en dieren en dat maakt dit mooie plekje echt de moeite waard om te bezoeken.

Tussen twee wallen

Camera

Tussen de lagere stuwwallen van Wierden en Hoge Hexel ligt Het Wierdense veld. Vanaf de uitkijktoren achter de schaapskooi valt goed op hoe weids het landschap is. Met een enkele boom doet het, vooral op een hete dag in de zomer, denken aan een klein stukje Afrika. Toch zie je nog maar een klein deel van dit uitgestrekte gebied. Door de rust, uitgestrektheid en bijzondere planten en dieren is het een to-go-to voor natuurliefhebbers. Je kan je ogen hier uitkijken! Trouwens: in de zomer zou je zomaar eens een kudde schapen voorbij kunnen zien komen. De schapenherders sturen hun levende grasmaaiers op pad om vergrassing van de heide tegen te gaan.

Eldorado voor de vogelliefhebber

Verrekijker

De laatste decennia is het Wierdense veld wel droger geworden. Verschillende instanties zijn de uitdaging aangegaan en proberen door waterpeilverhoging weer levend hoogveen te krijgen. Dat lijkt te werken, want soorten als zonnedauw, kleine veenbes, lavendelhei en veenmos komen weer terug. Door de rust, het water, ruimte, beschutting, planten en voedsel komen er veel unieke vogelsoorten op af. Als vogelliefhebber ziet je hier dus goed. Stoeltje mee, verrekijker om de nek en genieten maar!